Akú výšku odvodov je potrebné odvádzať zo mzdy zamestnanca, dokedy a ako platby označiť? (2024)

Odvody na sociálne a zdravotné poistenie znižujú čistú mzdu zamestnanca, platí ich v určitej výške z hrubej mzdy aj zamestnávateľ. V akej výške sú odvody od roku 2024, sa dočítate v článku.

Odvody zamestnancaazamestnávateľa sú upravené:

  • zákonom č. 580/2004 Z. z. ozdravotnompoistení (ďalej len „zákon ozdravotnom poistení“),
  • zákonom č. 461/2003 Z. z. osociálnompoistení (ďalej len „zákon osociálnom poistení“).

Zamestnanec izamestnávateľplatia zvymeriavacieho základu odvody do Sociálnej azdravotnejpoisťovne. Poistné apreddavky za zamestnanca zráža zamestnávateľzjeho mzdy aodvádza na účet Sociálnej azdravotnej poisťovne,spolu sodvodmi zamestnávateľa. Odvody zamestnanca znižujú čistú mzdu.Odvody zamestnávateľa zvyšujú jeho náklady (v podvojnom účtovníctve), resp.výdavky (v jednoduchom účtovníctve alebo vdaňovej evidencii).

Odvody zamestnávateľa sa vroku2024 vporovnaní srokom 2023 zvyšujú. Okoľko percent sa zvýšianáklady zamestnávateľa vsúvislosti so zamestnávaním sa dozvietevčlánku.

Vymeriavací základ sociálnych a zdravotných odvodov zamestnanca vroku2024

Vymeriavacím základom sa označuje suma, zktorejsa určitým percentuálnym podielom vyčíslia sociálne azdravotné odvodyzamestnanca izamestnávateľa.

Vymeriavací základ zamestnanca je plnenie poskytovanézamestnávateľom zamestnancovi za zárobkovú činnosť. Spravidla ide ohrubúmzdu zamestnanca. Zárobkovou činnosťou vzmysle zákonaozdravotnom poistení azákona osociálnom poistení je okreminého aj činnosť vyplývajúca zprávneho vzťahu, ktorý zakladá právo napríjem zo závislej činnosti, napríklad:

  • príjem zo súčasného pracovnoprávneho vzťahu,
  • príjem spoločníkov akonateľovs. r. o.,
  • príjmyzprostriedkov sociálneho fondu podľa zákona osociálnom fonde,
  • nepeňažné plnenie od zamestnávateľa,
  • odmeny za výkon funkcie vštátnychorgánoch, vorgánoch územnej samosprávy, atď.,
  • platy afunkčné príplatky ústavnýchčiniteľov a pod.

Upozornenie: Do vymeriavacieho základu privýpočte sociálnych izdravotných odvodov vstupuje aj podiel na ziskuvyplatený obchodnou spoločnosťou alebo družstvom zamestnancovi bez účasti nazákladom imaní.

Vymeriavací základ pri výpočte zdravotných odvodovasociálnych odvodov na strane zamestnávateľa je vymeriavací základjeho zamestnanca (pri zdravotných odvodoch neznížený o odpočítateľnú položku).

Zdravotné poistenie sa ztýchto príjmov platívo forme preddavkov. Vročnom zúčtovaní zdravotného poistenia vykonázdravotná poisťovňa výpočet poistného zo skutočných príjmov zamestnanca(poistenca) za celý kalendárny rok aod všetkých zamestnávateľov(platiteľov poistného). Porovnaním výšky zaplatených preddavkov počas rokaavýšky skutočného poistného vyčísli zdravotná poisťovňa rozdielvpodobe preplatku alebo nedoplatku. Ak sa suma preddavkov rovná sumepoistného zo skutočných príjmov, rozdiel nevzniká.

Sociálne poistenie sa na rozdiel od zdravotnéhopoistenia platí vo forme poistného (nie preddavkov). Sociálna poisťovňa tedanevykoná ročné zúčtovanie. Zamestnanec azamestnávateľ sú povinní platiťpoistné na sociálne poistenie vždy zo skutočne dosiahnutých príjmov.

Zákon ozdravotnom poistení zároveň vymedzuje, aképríjmy nevchádzajú do vymeriavacieho základu. Príjmy, zktorých saneplatia preddavky na zdravotné poistenie sú nasledovné:

  • príjmyz dohody o brigádnickej práci študentov,
  • príjmy zo zmluvy o výkone činnosti športovéhoodborníka, fyzickej osoby, ktorá má štatút žiaka strednej školy aleboštatút študenta dennej formy vysokoškolského štúdia a ktorá nedovŕšila 26 rokovveku,
  • príjmy z dohody o vykonaní práce, dohody opracovnej činnosti, zo zmluvy o výkone činnosti športového odborníka:
    • u poberateľov výsluhového dôchodku z výsluhového zabezpečenia policajtov a vojakov, ak dovŕšili dôchodkový vek,
    • u poberateľov invalidného výsluhového dôchodku z výsluhového zabezpečenia policajtov a vojakov,
    • poberateľov starobného dôchodku,
    • poberateľov predčasného starobného dôchodku,
    • poberateľov invalidného dôchodku,
  • príjmy z odchodného, výsluhového príspevku aleboz príjmov z rekreačnej starostlivosti podľa zákona č. 328/2002 Z. z. osociálnom zabezpečení policajtov a vojakov.

Vymeriavací základ pri výpočte sociálnych odvodov si môžuštudenti pracujúci na základe dohody obrigádnickej práci študenta čidôchodcovia pracujúci na základe dohody opracovnej činnosti alebo dohodyovykonaní práce znížiť otzv. odvodovúodpočítateľnú položku, ato vo výške 200 eur mesačne. Oodpočítateľnúpoložku si môžu znížiť vymeriavací základ na zdravotné odvody tízamestnanci (nie ich zamestnávateľ), ktorí majú dostatočne nízky príjem.Odpočítateľná položka je najviac vsume 380 eur mesačne.

Minimálny amaximálny vymeriavací základ pre sociálne azdravotnéodvody vroku 2024

Minimálny amaximálny vymeriavací základ určujeminimálnu alebo maximálnu sumu, zktorej sú vzmysle zákonazamestnanec či zamestnávateľ povinní zaplatiť sociálne azdravotné odvody.

Minimálny ani maximálny vymeriavací základ pri výpočtezdravotných odvodov nie je určený. Pri odmeňovaní zamestnancov je všakzamestnávateľ povinný dodržiavať zákon ominimálnej mzde, ateda výškaminimálnej mzdy platnej od 1.1.2024 nepriamo určuje aj výšku minimálnehovymeriavacieho základu.

Prečítajte si tiež

Odpustenie odvodov potravinárom od 1.8.2023 do 31.1.2024

Minimálny vymeriavací základ pri sociálnychodvodoch pre zamestnanca už s účinnosťou od 1.1. 2010 na účely sociálnehopoistenia nie je upravený, avšak zamestnávateľ má naďalej podľapracovnoprávnych predpisov povinnosť odmeňovať zamestnanca v súlade sustanoveniami zákona o minimálnej mzde. Maximálny vymeriavací základ privýpočte sociálnych odvodov sa vypočíta ako 7-násobok priemernejmesačnej mzdy vhospodárstve SR zroku 2022 vo výške 1304eur, t. j. poistné je možné vyčísliť maximálne zo sumy 9128 eur.

Vnasledujúcej tabuľke uvádzame minimálnyamaximálny vymeriavací základ pri výpočte sociálnych a zdravotnýchodvodov uzamestnanca izamestnávateľa od 1.1.2024:

*S výnimkou úrazového poistenia (vymeriavací základ na platenie poistného na úrazové poistenie nie je obmedzený najvyššou výškou).
**Minimálny vymeriavací základ síce zákon o zdravotnom poistení neurčuje, avšak od 1.1.2023 zákon predpisuje minimálne preddavky a poistné na zdravotné poistenie. Podrobnosti sa dočítate v ďalšej časti článku.
Zdroj: Vlastné spracovanie
Vymeriavací základ od 1.1.2024Sociálne odvodyZdravotné odvody
MinimálnyMaximálnyMinimálnyMaximálny
Zamestnanecneurčený9 128 eur*neurčený**neurčený
Zamestnávateľneurčený9 128 eur*neurčenýneurčený

Sadzba zdravotných odvodov zamestnanca azamestnávateľa vroku2024

Výška preddavkov apoistnéhona zdravotné poistenie sa zvymeriavacieho základu vypočíta sadzbou, ktorása líši pre zamestnanca azamestnávateľa. Dňa 19.12.2023 parlamentschválil konsolidačný balíček vlády SR, ktorým došlo kzvýšeniu sadziebzdravotných odvodov pre zamestnávateľov, ato na prechodné obdobie od1.1.2024 do 31.12.2027. Zvýšenie sadzieb nebude mať vplyv na výšku čistej mzdyzamestnanca, avšak zaťaží (zvýši) náklady zamestnávateľa. Aké ďalšie zmenyprinesie od roku 2024 sa dočítate včlánku Konsolidačnýbalíček mení dane, odvody aj poplatky od roku 2024.

Vtabuľke uvádzame, aké súsadzby zdravotných odvodov pre rok 2024 vporovnaní srokom 2023:

Zdroj: Vlastné spracovanie
Sadzby zdravotných odvodov v roku 2024Zamestnanec bez zdravotného postihnutiaZamestnanec so zdravotným postihnutím
do 31.12.2023od 1.1.2024do 31.12.2023od 1.1.2024
Zamestnanec4 %4 %2 %2 %
Zamestnávateľ10 %11 %5 %5,5 %

Sadzba poistného pre osoby so zdravotným postihnutím sauplatní v kalendárnom mesiaci, v ktorom bola osoba považovaná za osobu sozdravotným postihnutím aspoň jeden deň. Za osobu so zdravotným postihnutím sapovažuje fyzická osoba:

  • uznaná za invalidnú,
  • s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorého mierapostihnutia funkčnej poruchy je najmenej 50 %.

Článok pokračuje pod reklamou

Minimálne odvody na zdravotné poistenie zamestnanca vroku 2024

Od 1.1.2023 sa pri platenípoistného a preddavkov na poistné uplatňuje inštitút tzv. minimálnehopoistného apreddavkov zamestnanca. Zamestnávateľovi teda vznikápovinnosť zraziť zamestnancovi zo mzdy preddavok vzákonom stanovenejminimálnej sume.

Minimálny (mesačný) preddavok zamestnanca je súčet:

  • preddavku zamestnanca určeného zosumy životného minima platného k prvému dňu kalendárneho roka vo výškeurčenej sadzbou poistného 4 %, bez zohľadnenia odpočítateľnej položky (268,88eur x 4 % = 10,75 eur), a
  • preddavku na poistné zamestnávateľa za takéhotozamestnanca vo výške určenej sadzbou poistného 11 % zo sumy životného minimaplatného kprvému dňu kalendárneho roka, bez zohľadnenia odpočítateľnejpoložky (268,88 eur x 11 % = 29,57 eur).

Prečítajte si tiež

Hrubá a čistá minimálna mzda v roku 2024 (daň, odvody, cena práce)

Od 1.1.2024 je minimálny preddavok na zdravotné poisteniesúčtom súm 10,75 eur a29,57 eur, t. j. predstavuje sumu 40,32 eur (sumaza kalendárny mesiac). Pri výpočte minimálneho ročného poistného nazdravotné poistenie sa vychádza z12-násobku sumy životného minima. Prerok 2024 je minimálne ročné poistné zamestnanca vo výške 483,98 eur.

Minimálny preddavok zamestnanca sa znižuje o pomernú časťprislúchajúcu k počtu kalendárnych dní, počas ktorých bol:

  • samostatne zárobkovo činnou osobou,
  • poistencom štátu (napr. osobou poberajúcounemocenské, materské),
  • osobou so zdravotným postihnutím,
  • vyhlásený za nezvestnú osobu,
  • sa nepovažoval za zamestnanca (napr. malneplatené voľno, čerpal rodičovskú dovolenku, apod.).

Ak je skutočné poistné a preddavok na poistné zamestnanca azamestnávateľa v súčte nižšie, zamestnanec má povinnosť doplatiť odvodydo tejto sumy. O tento doplatok sa zvyšuje poistné a preddavok na poistnézamestnanca (nemá vplyv na výšku odvodov, ktoré za zamestnanca platízamestnávateľ).

Ak má zamestnanec v kalendárnom mesiaci súčasne viacerýchzamestnávateľov, môže sa rozhodnúť, že navýšenie odvádzaného preddavku na sumuminimálneho preddavku si neuplatní. Svoje rozhodnutie oznámi zamestnávateľovido 8 dní odo dňa vzniku zamestnania alebo súbehu týchto zamestnaní a zmenu tejtoskutočnosti do 8 dní odo dňa zmeny.

Minimálne poistné sa nevzťahuje na vybrané skupinyzamestnancov, ato na:

  • zamestnancov, ktorí sú zároveň aj poistencamištátu (napr. pracujúci dôchodca, pracujúci študent, a pod.),
  • zamestnancov so zdravotným postihnutím s nárokomna zníženú sadzbu poistného.

Prehľad minimálnej amaximálnej výšky preddavku nazdravotné poistenie uvádzame vnasledovnej tabuľke:

Zdroj: Vlastné spracovanie
Výška preddavku na zdravotné poistenie od 1. 1. 2024MinimálnaMaximálna
Zamestnanec40,32 eur (mesačne)neurčená
Zamestnávateľneurčenáneurčená

Sadzba sociálnych odvodov zamestnanca azamestnávateľa vroku2024

Sadzba sociálnych odvodov savypočíta ako percentuálny podiel zvymeriavacieho základu, ktorým je spravidlahrubá mzda zamestnanca. Zamestnávateľ azamestnanec platia nasledovnédruhy sociálneho poistenia:

*Poistné na invalidné poistenie neplatí zamestnanec ani zamestnávateľ za zamestnanca, ktorý je dôchodkovo poistený po priznaní starobného alebo predčasného starobného dôchodku alebo je poberateľom výsluhového dôchodku a dovŕšil dôchodkový vek.
**Poistenie v nezamestnanosti sa nevzťahuje na fyzickú osobu, ktorej bol priznaný starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % alebo po dovŕšení dôchodkového veku. Ďalej sa nevzťahuje ani na obvinených a odsúdených.
***Na úrazové poistenie platené zamestnávateľom sa nevzťahuje maximálny vymeriavací základ v sume 9 128,00 eur.
Zdroj: Vlastné spracovanie
Druh poisteniaZamestnávateľZamestnanec
Sadzba poistného v %
Nemocenské poistenie1,401,40
Invalidné poistenie*3,003,00
Starobné poistenie14,004,00
Poistenie v nezamestnanosti**0,501,00
Poistné na financovanie podpory v čase skrátenej práce0,50-
Úrazové poistenie***0,80-
Garančné poistenie0,25-
Rezervný fond solidarity4,75-
SPOLU25,209,40

Výpočet sociálnych azdravotných odvodov zminimálnej mesačnejmzdy vroku 2024

Vnasledujúcej tabuľkeuvádzame výpočet sociálnych azdravotných odvodov, ktoré je zamestnanecazamestnávateľ povinný platiť zhrubej minimálnej mesačnej mzdyvsume 750 eur:

Zdroj: Vlastné spracovanie
Hrubá mzda 750 eur mesačneZamestnávateľZamestnanec
SadzbaSuma v EURSadzbaSuma v EUR
Nemocenské poistenie1,40 %10,501,40 %10,50
Invalidné poistenie3,00 %22,503,00 %22,50
Starobné poistenie14,00 %105,004,00 %30,00
Poistenie v nezamestnanosti0,50 %3,751,00 %7,50
Poistné na financovanie podpory v čase skrátenej práce0,50 %3,75--
Úrazové poistenie0,80 %6,00--
Garančné poistenie0,25 %1,87--
Rezervný fond solidarity4,75 %35,62--
Sociálne odvody SPOLU25,20 %188,999,40 %70,50
Preddavky na zdravotné odvody11,00 %82,504,00 %30,00
Celkové odvody36,20 %271,4913,40 %100,50

Zamestnávateľ pri hrubej mzde 750eur mesačne zrazí zamestnancovi zo mzdy 100,50 eur. Za zamestnanca teda zaplatízamestnávateľ zdravotnej aSociálnej poisťovni, vrátane poistného, ktoréje povinný zaňho platiť, spolu 371,99 eur.

Tip: Pri výpočte odvodov, čistejmzdy či ceny práce môžete využiť našu mzdovú kalkulačku.

Platenie sociálnych a zdravotných odvodov zamestnanca a zamestnávateľavroku 2024

Preddavok na zdravotné poistenieapoistné na sociálne poistenie je splatné v deň, ktorý je určený navýplatu príjmov zamestnancov za príslušný kalendárny mesiac. Odvody sa tedaplatia mesiac pozadu (t. j. poistné za september 2024 je splatné najneskôr do31.10.2024). Výnimkou je splatnosť poistného na sociálne poistenie do 8. dňakalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, vktorom bol príjemzúčtovaný - pri nepravidelných príjmoch (napr. pri dohodách uzavretýchna kratšie obdobie ako 1 mesiac) apri príjmoch zúčtovaných po zánikuprávneho vzťahu.

Zamestnávateľ je pri platení odvodov povinný správneidentifikovať platby variabilným, špecifickým akonštantným symbolom.Pri nesprávnej identifikácii platby hrozí zamestnávateľovi pokuta. Aké symbolyje potrebné uvádzať pri platbách odvodov nájdete vnasledujúcej tabuľke:

Vysvetlivky: MMRRRR, resp. RRRRMM, kde „MM“ predstavuje dvojčíslie mesiaca a „RRRR“ štvorčíslie roku, za ktoré sa poistné platí (napr. 092024, resp. 202409)
Zdroj: Vlastné spracovanie
Označenie platieb sociálnych a zdravotných odvodovSociálna poisťovňaZdravotná poisťovňa
Variabilný symbolČíslo odvádzateľa poistného udeleného Sociálnou poisťovňouIČO zamestnávateľa doplnené dvomi nulami, resp. iným číslom, ak má zamestnávateľ viacero pobočiek
Špecifický symbolOznačenie obdobia MMRRRR alebo RRRRMM. Pri trvalom príkaze je špecifický symbol v tvare 88. Pri nepravidelných príjmoch sa uvádza číslo výkazu v tvare XX99RRRR (XX je dvojčíslie mesiaca, v ktorom sú príjmy zúčtované).Označenie obdobia RRRRMM alebo MMRRRR. Výnimkou je zdravotná poisťovňa UNION, ktorá vyžaduje použitie špecifického symbolu len pri platení preddavkov po lehote splatnosti.
Konštantný symbolNepovinný údajV tvare 3558 – úhrady poistného a preddavkov

Okrem pokuty za nesprávne označenie platby predpíše Sociálnapoisťovňa zamestnávateľovi pri oneskorenej platbe penále vo výške 0,05 % zdlžnejsumy za každý deň omeškania. Zdravotná poisťovňa si môže uplatniť nárok na úrokyzomeškania vo výške 4-násobku úrokovej sadzby ECB platnej vdeňsplatnosti preddavku na poistné. Ak bude takto určená úroková sadzba nižšia ako15 %, použije sa ročná úroková sadzba vo výške 15 %. Poplatok za vydanie výkazunedoplatkov môže byť maximálne vo výške 10 eur.

Poistné apreddavky odvádza zamestnávateľ na bankovýúčet príslušnej pobočky Sociálnej azdravotnej poisťovne vedenývŠtátnej pokladnici. Účty pre platenie poistného apreddavkov súzverejnené na ich webe.

Aké odvody do Sociálnej azdravotnej poisťovne platiavroku 2024 živnostníci či iné SZČO sa dočítate včlánku OdvodySZČO do Sociálnej azdravotnej poisťovne od 1.1.2024.

Akú výšku odvodov je potrebné odvádzať zo mzdy zamestnanca, dokedy a ako platby označiť? (2024)

References

Top Articles
The Best Video Games of 2024 So Far
Towerborne’s Belfry Aims to Be So Much More Than a Main Menu - Xbox Wire
Qdoba Calorie Calc
Yogabella Babysitter
Oppenheimer Showtimes Near Cinemark Denton
Bowling Pro Shop Crofton Md
Blooket Botter
Mercy Baggot Street Mypay
Wausau Pilot Obituaries
Allegra Commercial Actress 2022
Nextdoor Myvidster
Air Force Chief Results
Hessaire Mini Split Remote Control Manual
Rainbird Wiring Diagram
Elizabeth Holmes Fappening
Shoulder Ride Deviantart
Les Schwab Product Code Lookup
Ktbs Payroll Login
Reforge Update – Which Reforges Are The Best? – Hypixel Skyblock - Sirknightj
Nerdwallet American Express Gold
2503 South Tacoma Way
Crowder Hite Crews Funeral Home Obituaries
Master Series Snap On Tool Box
How Much Does Costco Gas Cost Today? Snapshot of Prices Across the U.S. | CostContessa
Freeman Funeral Home Chapmanville Wv Obits
Yillian Atkinson Velez
Age Gabriela Moura's Evolution from Childhood Dreams to TikTok Fame - Essential Tribune
Owyhee County Extension Office
Language levels - Dutch B1 / 2 –What do these language levels mean? - Learn Dutch Online
Ts Central Nj
SimpliSafe Home Security Review: Still a Top DIY Choice
Hibbett, Inc. Stock (HIBB) - Quote Nasdaq- MarketScreener
Sound Ideas, TAKE, CARTOON - WHISTLE TAKE/Image Gallery
Dinar Guru Iraqi Dinar
Alineaciones De Rcd Espanyol Contra Celta De Vigo
Puppies For Sale in Netherlands (98) | Petzlover
Best Pizza In Ft Myers
Skip The Games Albany
Flowers Jewel Osco
Top Dog Boarding in The Hague with Best Prices on PetBacker
Tamusso
Effingham Radio News
Alibaba Expands Membership Perks for 88VIP
Ssndob Cm
Richard Sambade Obituary
Fgo Spirit Root
Buhsd Studentvue
Ms Trigger Happy Twitter
Albertville Memorial Funeral Home Obituaries
Dive Sports Bars Near Me
Samanthaschwartz Fapello
Jailfunds Send Message
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 6588

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.